Mi szép kis hajmosodánk

(Olvasás előtti figyelmeztetés: 
Kérjük, tartózkodjanak e poszt élvezetétől a gyámügyesek, családvédelmi szakemberek, valamint a sampongyártók! Köszönjük!)

Elmesélem, hogyan zajlik nálunk egy átlagos gyermektisztítás.

1. fázis: A gyermek fel van szólítva, hogy eljöve immár az esti fürdés ideje.
A nevezett erre felelőssége teljes tudatában rögtön tarajos sül kinézetet vesz fel, minden végtagjával ellenáll, bútorokba kapaszkodik, hogy később majd azokkal együtt húzassa el magát a fürdőszobáig, valamint verbálisan is nyomást gyakorol szülőire, miszerint inkább az azonnali halál, mint a kád. Ő ugyanis éppen elmélyülten tologat egymás felé kettő darab autót, amely tevékenység közel sem egyeztethető össze holmi vízzel, szappannal és egyebekkel. Ekkor a Fürdetőbizottság felszólítja Nevezettet, hogy további öt perc múlva ismét fel fogja szólítani hasonló tárgyban, addig még folytatható a tologatási tevékenység.

2. fázis: Nevezett észleli, hogy a kiszabott határidő immár lejárt és döglött emlősnek tetteti magát. Magyarán megszüntet minden izomtevékenységet és lógatja a fejét, mint a nyakavágott vasárnapi csirke. Fürdetőbizottság ekkor a meghámozás trükkjéhez folyamodik, de Nevezett ezt észlelve bőgni kezd, mint a nyúzott szamár, kitépi magát és egy szál mosolyban eliszkol. Fürdetőbizottság feje ekkor már lila, de még türtőzteti magát. Egyidejűleg nyomatékkal felszólítja delikvenst, hogy irtózatosan fel lesz pofozva, egyébként meg kihűl a fürdővíz. Az illető ekkor azt cincogja az ágy alól, hogy neki ma tulajdonképpen kosznapja van, Fürdetőbizottság erre harsány és ironikus kacajt hallat, hiszen e kosznap nem lett előre és írásban bejelentve. Mégiscsak hallatlan.



20141227_110502.jpg

3. fázis. A gyermek belátja immár, hogy minden ellenállás hasztalan és duzzogva beül a kis kádjába. A kis kádja már újonnan is eresztett, így a gyermek egy csökkenő mennyiségű habos löttyben ücsörög, mely habos lötty azonban nem látszik a bele vetett ötvennégy darab matchboxtól, markolótól és legókockától. A Fürdő Személy mindezeket úgy foglalkoztatja a tevékenység közben, hogy lehetőleg minél kisebb testfelülete illeszkedjék a folyadékkal. Fürdetőbizottság kérdésére, miszerint az arcodat megmostad-e már, Nevezett verbális helyeslést hallat, mire Fürdetőbizottság szúrópróbaszerű ellenőrzést tart, mire kiderül, hogy Nevezett arcfelülete gyakorlatilag nyomokban sem tartalmaz fürdővizet. Ekkor Nevezett rituális és sértődött macskamosdást végez, majd "Mennyé ki!" felszólítással eltávolítja Fürdetőbizottságot. Mikor az eltávolodik, Nevezett heveny bőgésben tör ki, míg Fürdetőbizottság meg nem jelenik, egész pontosan két nanoszekundumnyi idő elmúltával.

4. fázis: Felmerül a hajmosás gondolata. Nevezett ekkor a hárító trükkök széles repertoárját veti be, ezek a sakálüvöltéstől a matchboxokkal dobálásig terjednek felváltva. A fürdőszoba úszik, mert az illető személy hánykolódik, mint szügyön sebzett bálna. Fürdetőbizottság teljes létszámban ekkor rátérdel és leönti egy vödör vízzel, majd a fény sebességével besamponozza és leöblíti. Nevezett eközben a spanyol inkvizíciónál mindennapos hangokat hallatva dobálja magát a kádban. Fürdetőbizottság ekkor nagy nehezen törölközőbe bugyolálja, és lecsillapítja. Nevezett személy fontolgatja az elköltözést.

5. fázis: Nevezett már összepakolta az elköltözéshez legszükségesebb kisautókat, ekkor bekerül a köztudatba a hajszárítás eszméje. A rendszer ekkor végképp összeomlik, a Személy hörög, miként Linda Blair az ördögűzőben, csak Linda Blairnek nem voltak közben markolói. A Személy ekkor felszólítja Fürdetőbizottságot, hogy nyilvánosan kérjen tőle bocsánatot. Fürdetőbizottság keresztet hány, mert tudja, hogy még hajat is kéne vágni, Nevezett ugyanis kiscsoportos óvodás létére bozontosabb, mint Buksi a gulya mellett. Fürdetőbizottság egyik fele ekkor cirkuszi produkciókba kezd, míg a tagság másik fele egy addig a háta mögött rejtegetett ollóval kikanyarít egy szeletet a Személy hajzatából. 

Fentieket tekintetbe véve Fürdetőbizottság ezennel közli, hogy Nevezett haját ismét meg kellene mosni és le kéne vágni, de Fürdetőbizottság még felkészül lélekben. Végül is, nem is volt olyan régen az az előző alkalom.
Októberben...

Címkék: megőrülök